top of page

Νηφαλιότητα


13. Είπε ο αββάς Αλώνιος: «Εάν ο άνθρωπος δεν πει μέσ΄ την καρδιά του ότι σ΄ αυτόν τον κόσμο εγώ μόνον και ο Θεός είμαστε, δεν θα βρει ανάπαυση».


14. Είπε επίσης: «Εάν θέλει ο άνθρωπος, από το πρωί ως το δειλινό φθάνει σε μέτρα θεϊκά».


24. Είπε ο αββάς Θεόδωρος της Σκήτης: «Έρχεται ο λογισμός, με ταράζει και με απασχολεί, δεν έχει βέβαια τη δύναμη να προχωρήσει στην πράξη, αλλά ωστόσο γίνεται εμπόδιο στην αρετή. Ο άνθρωπος όμως που επαγρυπνεί στην ψυχή του, πετάει πέρα τον λογισμό και σηκώνεται για προσευχή».


65. Είπε επίσης: «Οι εξής τρεις αρχές είναι χρήσιμες: Το να φοβάσαι τον Κύριο, να προσεύχεσαι και να κάνεις το καλό στον πλησίον».


78. Ρώτησε ο αββάς Μωυσής τον αββά Σιλουανό: «Μπορεί ο άνθρωπος κάθε μέρα να βάζει αρχή;» Και ο Γέροντας είπε: «Εάν είναι αγωνιστής, μπορεί και κάθε ώρα να βάζει αρχή».


81. Είπε η μακαρία Συγκλητική: «Τέκνα μου, όλοι γνωρίζουμε τον τρόπο να σωθούμε, αλλά εξαιτίας της αμελείας μας μένουμε πίσω στη σωτηρία».


99. Έλεγαν για κάποιον Γέροντα ότι όταν του έλεγε ο λογισμός: «Άσε την σημερινή ημέρα και αύριο μετανοείς», αντέκρουε τον λογισμό λέγοντας: «Όχι, σήμερα θα μετανοήσω και αύριο ας γίνει το θέλημα του Θεού». Προσευχή «Αδιαλείπτως προσεύχεσθε, εν παντί ευχαριστείτε» (Α΄ Θες. ε΄ 17)


9. Είπε πάλι: «Όταν εμφανισθεί στην καρδιά σου λογισμός που σε καταπολεμεί, μη ζητάς στην προσευχή σου άλλα αντ΄ άλλων, αλλά ακόνιζε εναντίον του εχθρού το ξίφος των δακρύων».


22. Είπε πάλι: «Για κάθε τι που θα το υπομείνεις με φιλόσοφη διάθεση, θα βρεις τον καρπό του στην ώρα της προσευχής».


23. Είπε επίσης: «Εάν επιθυμείς να προσευχηθείς, όπως πρέπει, μη λυπήσεις καμιά ψυχή, αλλιώς, χαμένος ο κόπος σου».


24. «Να μη θέλεις οι υποθέσεις σου να προχωρούν, όπως εσύ νομίζεις, αλλά όπως αρέσει στον Θεό. Έτσι θα είσαι ατάραχος και θα ευχαριστείς στην προσευχή σου τον Θεό».



bottom of page