Περί Ταπεινοφροσύνης

3. Είπε επίσης: «Είδα όλες τις παγίδες του διαβόλου απλωμένες πάνω στη  γη και στενάζοντας είπα: Ποιος άραγε μπορεί να τις προσπεράσει αυτές; Και άκουσα μια φωνή να μου λέει: Η ταπεινοφροσύνη».

 

23. Ρωτήθηκε ο αββάς Αμμωνάς τι είναι «η στενή και τεθλιμμένη οδός». Και αποκρίθηκε: «Η στενή και τεθλιμμένη οδός είναι να   πολεμάει ο άνθρωπος τους λογισμούς του και να κόβει τα δικά του θελήματα από αγάπη για τον Θεό. Και αυτό σημαίνει το ρητό: Εγκαταλείψαμε   εμείς τα πάντα και σε ακολουθήσαμε».

 

41. Είπε ο αββάς Ηλίας, ο διακονητής: «Τι δύναμη έχει η αμαρτία, όπου υπάρχει μετάνοια; Και τι ωφελεί η αγάπη εκεί που υπάρχει υπερηφάνεια;»

 

46. «Ας μη μιλάει η γλώσσα σου -είπε άλλη φορά- αλλά η πράξη. Ο λόγος σου να΄ ναι ταπεινός περισσότερο απ΄ ό,τι η πράξη. Μη   μιλήσεις ερήμην της συνειδήσεώς σου και μη διδάξεις χωρίς ταπείνωση, για να δεχθεί η γη τον σπόρο σου».

 

59. Έλεγε ο αββάς Ιωάννης: «Η πόρτα του ουρανού είναι η ταπείνωση. Και οι Πατέρες μας, περνώντας με χαρά μέσα από πολλές καταφρονήσεις, μπήκαν στην πόλη του Θεού».

 

60. Είπε επίσης: «Η ταπεινοφροσύνη και ο φόβος του Θεού είναι πάνω απ΄ όλες τις αρετές».

 

81. Ρώτησαν τον αββά Λογγίνο: «Ποια απ΄ όλες τις αρετές είναι μεγαλύτερη, πάτερ;» Και ο Γέροντας είπε: «Σκέφτομαι   ότι   όπως   η   υπερηφάνεια   είναι   η   χειρότερη   απ΄   όλες   τις αμαρτίες,   αφού   κι   από   τον   ουρανό   έριξε   κάποιους,   αντίστοιχα   και   η ταπεινοφροσύνη   έχει   τη   δύναμη   και   απ΄   αυτά   τα   απύθμενα   βάθη   να ανεβάσει   πάνω   τον   άνθρωπο,   έστω   κι   αν   έχει   αμαρτήσει   όσο   και   ο διάβολος.   Γι   αυτό   και   ο   Κύριος   μακαρίζει   αυτούς   που   έχουν   ταπεινό φρόνημα».

 

96. Είπε ο αββάς Ματώης: «Όσο   περισσότερο   προσεγγίζει   ο   άνθρωπος   τον   Θεό,   τόσο   πιο   πολύ αμαρτωλό χαρακτηρίζει τον εαυτό του. Ο   προφήτης   Ησαϊας   όταν   είδε   τον   Θεό   αποκαλούσε   τον   εαυτό   του ταλαίπωρο και βρωμερό».

 

97. Έλεγε επίσης: «Όταν ήμουν νέος, είχα τον λογισμό ότι ίσως κάποια καλή εργασία κάνω. Τώρα όμως που γέρασα, βλέπω ότι καμιά καλή εργασία δεν έχω κάνει».

 

107.Είπε ο αββάς Ξάνθιος: «Το σκυλί είναι σε καλύτερη μοίρα από μένα, διότι και αγάπη έχει και δεν θα κριθεί».

 

114.Αδελφός ρώτησε τον αββά Ποιμένα: «Το υψηλό φρόνημα τι είναι;» Kαι ο Γέροντας του είπε: «Το να υπεραμύνεσαι το δίκιο σου».

 

163.Κάποιος αδελφός ρώτησε τον αββά Σισόη: «Ποια είναι η οδός που οδηγεί στην ταπείνωση;» Και του απαντά ο Γέροντας: «Η οδός που οδηγεί στην ταπεινοφροσύνη είναι: η εγκράτεια, η προσευχή στον  Θεό   και   ο   αγώνας   να   έχει   κανείς   τον   εαυτό   του   κατώτερο   από οποιονδήποτε άνθρωπο».

 

165.Είπε ο αββάς Σαρματάς: «Προτιμώ   άνθρωπο   πού   αμάρτησε,   εάν   κατάλαβε   ότι   αμάρτησε   και μετανοεί,  παρά άνθρωπο πού δεν αμάρτησε και  έχει  τον εαυτό του για ενάρετο».

 

182. Είπε Γέροντας: «Αυτόν που τον τιμούν ή τον επαινούν περισσότερο απ΄ ότι αξίζει,  πολύ ζημιώνεται, ενώ εκείνος που δεν τιμάται καθόλου από τους ανθρώπους, θα δοξασθεί από τον Θεό».

 

187. Είπε Γέροντας: «Σε κάθε πειρασμό μην κατηγορείς τους ανθρώπους αλλά μόνο τον εαυτό σου λέγοντας: εξαιτίας των αμαρτιών μου συμβαίνουν αυτά».

 

214. Παρακάλεσε κάποιος αδελφός ένα Γέροντα: «Πες μου -του είπε- κάτι που να το τηρήσω και να σωθώ μ΄ αυτό». Και του λέει ο Γέροντας: «Εάν μπορείς να βαστάξεις όταν σε βρίσουν, αυτό είναι το μεγαλύτερο απ΄ όλες τις αρετές».

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

  • YouTube
  • FB

© 2019 Ιερός Ναός Αποστόλου Ανδρέα - All rights reserved